PRIČAKOVANI JAVNI RAZPISI V OBDOBJU 2021-2027

PRIČAKOVANI JAVNI RAZPISI V OBDOBJU 2021-2027

KAJ LAHKO PRIČAKUJEMO?

Znani so osnovni okviri finančnih sredstev, ki bodo na voljo v Sloveniji za naslednje 7-letno obdobje. Glede na pretekla programska obdobja, tokrat razpolagamo z rekordnimi 12 milijardami evrov, kot prikazuje struktura sredstev spodaj.

PRIČAKOVANA IZPLAČILA PO LETIH

To pomeni na leto dobra milijarda EUR!

KAJ TO POMENI ZA VAŠE PODJETJE?

Da bomo lažje razumeli, kaj ta številka pomeni tudi za vas, si poglejmo koliko sredstev je Slovenija počrpala na leto v preteklem obdobju:

Kot vidimo, je to več kot 100% letno več, kot smo počrpali v rekordnem letu 2019!

Kot vidimo, je to več kot 100% letno več, kot smo počrpali v rekordnem letu 2019!

Kot ste morda zasledili, država ves čas pospešeno pripravlja posamezne programe, tako da bo črpanje sredstev steklo kar najhitreje!

Še dvomite, da je sedaj res čas, da se na ta sredstva dobro pripravite?

Še dvomite, da je sedaj res čas, da se na ta sredstva dobro pripravite?

KAJ LAHKO STORITE, DA BODO SREDSTVA PRIŠLA TUDI K VAM?

  1. Kot smo že vajeni, bodo tudi tokrat sredstva na voljo v dveh oblikah, to je kot nepovratna sredstva in kot ugodna posojila in garancije. Dogovori glede tega, kdo bo »lažje« unovčil posojila, še tečejo. Nekateri se zavzemajo za to, da bi podjetja dobila večji delež nepovratnih sredstev, drugi da bi večji delež dobile občine in država. Tako »lobiranje« še ni zaključeno in lahko v njem še sodelujemo, kjer bo le priložnost za to!
  2. Dobro je vedeti vnaprej, kakšne javne razpise lahko pričakujemo.

  3. Potrebno je pripraviti ustrezno dokumentacijo in dovoljenja za gradnjo novih objektov. Tudi za nakup nove opreme potrebujete vsa potrebna dovoljenja za objekt, v katerega boste opremo namestili (gradbeno, uporabno dovoljenje za dejavnost, ki jo opravljate).

  4. Razmislite, kam boste popeljali svoje podjetje v prihodnje, katere investicije in druga vlaganja potrebujete za to.

  5. Oddajte letno bilanco, ki bo dokazovala potrebne pogoje.

  6. Poiščite pravo pomoč pri prijavi na javni razpis.

IMATE VPRAŠANJE? Z VESELJEM VAM PRISKOČIMO NA POMOČ!

KAKŠNE JAVNE RAZPISE LAHKO PRIČAKUJEMO?

V novem programskem obdobju bo Slovenija sledila trem ciljem:

  1. Odporna
  2. Zelena
  3. Digitalna

To so torej področja, ki bodo vpletena v vse programe in jim bo potrebno slediti tudi v svojih željah in idejah, ki bi lahko kandidirale za pridobitev sredstev EU.

Napovedujejo se naslednji ukrepi na teh treh področjih:

  • vlaganja v domače in tuje investicije,
  • vlaganja v raziskave in razvoj,
  • vlaganja v problemska območja,
  • obnovljivi viri energije,
  • turistična infrastruktura (novost tega obdobja),
  • program razvoja podeželja,
  • izobraževanje in
  • digitalne vsebine.

Po besedah tistih, ki so v tem trenutku odgovorni za pripravo programov, lahko na področju podjetništva pričakujemo razpise:

  • za področje digitalizacije,
  • za vlaganja v nove stroje in opremo,
  • za gradnjo in nakup novih objektov (končno spet!),
  • za raziskave in razvoj,
  • za razvoj novih izdelkov in nakup nove tehnologije v lesarstvu,
  • za energetsko učinkovitost v tehnoloških procesih,
  • za tržne raziskave, nastope na mednarodnih sejmih, tuje spletne strani,
  • vavčerji za raziskovalce,
  • zaposlovanje mladih,
  • vlaganja v turistično infrastrukturo,
  • spodbude za regionalni razvoj podjetništva in
  • razpisi programa razvoja podeželja (podjetja na podeželju, proizvodnja hrane, predelava lesa).

Pričakujemo lahko spodbude v zneskih do 85% vrednosti investicij, v okviru različnih oblik pomoči; od pomoči »de minimis«, ki omogoča pomoč v višini do 200.000 EUR v obdobju treh let, pa do državnih pomoči, ki omogočajo pridobitev več miljonov EUR za posamezno podjetje ali projekt.

NA KAJ MORATE PAZITI PRI ZAKLJUČEVANJU POSLOVNEGA LETA IN PRIPRAVI BILANCE?

Veliko pogojev za prijavitelje na vseh javnih razpisih izhaja iz podatkov zadnje bilance, oddane na AJPES. Tako lahko z ustrezno pripravo bilance izpolnite prvi pogoj za uspešno prijavo na javni razpis.

Kaj je pomembno:

  1. Podjetje ne sme biti podjetje v težavah. To po veljavni zakonodaji izkazuje že negativni kapital podjetja, izkazan v zadnji oddani bilanci. Neredko se zgodi, da je takšen prikaz kapitala rezultat nepoznavanja možnosti, ki jih ima podjetje, da računovodsko uredi svoj prikaz kapitala, s katerim dejansko razpolaga. Povprašajte svojega računovodjo in po potrebi tudi druge strokovnjake, da vam pomagajo pri tem!

  2. Nekateri razpisi pogojujejo razmerje med kapitalom (AOP 056) in sredstvi (AOP 001), ki ne sme biti manjše od 7% ali celo od 25%. Poskrbite za ustrezen prikaz kapitala!

  3. Bonitetna ocena podjetja; poskrbite za to, da bosta vaše tekoče poslovanje in oddana bilanca za zadnje leto omogočala bonitetno oceno vsaj D2 oz. več.

  4. Število zaposlenih; postavka v bilanci (AOP 188) je ključna za dokazovanje števila zaposlenih v preteklem letu. Mnogi razpisi zahtevajo, da je to število vsaj  1, 2,…. Poskrbite za to, da bo prikazana številka upoštevala tudi zaposlene na bolniški, porodniški,…

  5. Prihodki podjetja; vsako načrtovano novo investicijo je potrebno ustrezno finančno umestit v prihodnje poslovanje podjetja. Poskrbite za to, da bodo tudi prihodki v preteklih letih dokazovali sposobnost podjetja za pričakovane rezultate.

NUJNO POTREBUJETE POMOČ PRI PRIJAVI NA JAVNE RAZPISE, ALI LAHKO PRIJAVO IZVEDETE SAMI?

 Tako kot vsakega dela, se tudi prijave na javni razpis lahko lotite sami. To vam bo pobralo kar nekaj časa, živcev, hkrati pa se boste morali hudo potruditi, da boste imeli dovolj možnosti za uspeh na javnem razpisu.

Lahko pa prijavo zaupate strokovnjakom, ki so na tem področju doma in se sami posvetite svojemu delu, ki bo v tem času zagotovo prineslo lepe rezultate.

V našem podjetju se ukvarjamo s pripravo projektov in prijavami na javne razpise že več kot 10 let. V tem času smo spisali vrsto uspešnih zgodb, predvsem na področju razpisov za nakup nove tehnološke opreme, ki je vključevala razvojne elemente v podjetjih. 

Poleg številnih prijav na različne javne razpise, v svoj krog izkušenj beležimo tudi sodelovanje pri pripravi nekaterih javnih razpisov na strani razpisovalca in ocenjevanje vlog.

Preden se lotimo dela, skupaj z vami pretehtamo možnosti za izvedbo projekta po merilih javnega razpisa, pa tudi možnosti uspeha na javnem razpisu. Skupaj poiščemo poti sodelovanja, ki bodo prinesle pravi rezultat.

Vaš uspeh je naše najmočnejše vodilo! 

 Več informacij o aktualnih javnih razpisih najdete na Aktualni javni razpisi

Za ponudbo nas pokličite ali nam pišite